Ordbog

Mange nye ord?


Jeg kan godt forstå dig. Der findes mange ord og termer indefor programmering, der ikke altid giver så meget mening. Eller er du bare interesseret i hvad de enkle ting kan og hvad jeg bruger dem til?

Så er du kommet til det rette sted, sæt dig til rette og spænd dig fast!
🚀

HTML & CSS

HTML CSS

HTML (HyperText Markup Language) er skelettet til hele hjemmesiden. HTML'en beskriver hvor hvilke elementer skal være. Hvis vi skal beskrive teknologier som et hus, ville HTML'en være fundamentet og vægge.

CSS (Cascading Style Sheets) er designet til hjemmesiden. CSS'en bskriver hvilke farver, størrelser, animationer, placering og meget mere på alle ting, der kan findes på hjemmesiden. CSS'en ville være maling og møbler i et hus.

JavaScript & TypeScript

JavaScript TypeScript

JavaScript er hvad der gir funktionalitet til hjemmesiden. HTML eller CSS kan i sig selv ikke reagere, hvis du f.eks. klikker på navigations knappen i øverst højre hjørne. Det er JavaScript, der fortæller HTML'en og CSS'en, at der er sket noget. JavaScript ville i hus termologien være eksempelvis et dørhåndtag. CSS'en kan lave en dør, men den kan ikke åbne før JavaScript har lavet et håndtag.

TypeScript kan siges, at være en udvidelse til JavaScript. Det er et andet programmeringssprog så det kan lave meget advanceret JavaScript funktioner til simple TypeScript funktioner. Dog kan TypeScript ikke bruges nativt i en webbrowser derfor kompileres det til JavaScript før brug.

Angular & React

Angular React

Angular og React er to JavaScript frameworks (forsimplet: en præ-lavet samling af scripts der gør udvikling nemmer og siden hurtigere). De er lavet til at gøre den færdige side hurtig og kompatibel med gamle browsere.

NodeJS & Sass

NodeJS Sass

NodeJS er er redskab der kan bruges som en server, eller til udvikling af websider og webapplikationer. Det specielle ved ved NodeJS er, at det tillader brugen af JavaScript til server-side scripting, så der kan skabes dynamiske hjemmesider inden den sendes til brugerens browser. Dette kan bruges til at gøre loading tiden markant mindre fordi hele hjemmesiden kan "klargøres" på serveren og ikke brugerens computer/mobil.

Sass er lidt ligesom TypeScript bare til CSS. Sass er overbygning til CSS, Sass kan gøre størrer projekter markant mere overskuelig og nemmer at gå til.

Firebase & MySQL

Firebase MySQL

Firebase og MySQL er to forskellige typer database.
MySQL (relationel database) bruges oftes med server sproget PHP, derfor også WordPress.
Firebase (ikke-relationel database) bruges oftes med JavaScript og/eller med NodeJS serverer.

WordPress & PHP

WordPress PHP

WordPress er verdens mest brugte CMS (Content Management System) som gør det nemt for dig at lave artikler, nye sider, ændre eksiterende tekst og meget mere. WordPress er skrevet i programmeringssproget PHP. WordPress kan være langsommere end hvis man lavede hjemmesiden uden.

PHP er det mest normale server-side sprog. Sproget er rigtigt godt til at lave eksempelvis et log-ind system, hvor dataen skal være gemt i en relationel database.

Dart & Flutter

Dart Flutter

Flutter er Googles helt nye mobil-applikations udviklingssæt. Apps lavet med Flutter vil fungere på både Android og iOS, men også Google Fuchsia som muligvis bliver Googles nye operativsystem til smartphones. Flutter apps bliver skrevet i programmeringssproget Dart.

Dart er et programmeringssprog, der bliver udviklet af Google, som kan bruges til at lave hjemmesider, serverer, desktop- og mobilapplikationer. Dart kan også kompileres til JavaScript ligesom TypeScript kan.
Fun Fact om Dart: Dart blev orginalt udviklet af to danskere; Lars Bak og Kasper Lund. Sproget blev afsløret til en konference i Aarhus.

jQuery

jQuery

jQuery er JavaScript biblotek, som er designet til at gøre det nemmer, at ændre HTML strukturen gennem JavaScript. jQuery er det mest populære JavaScript framework, der bliver brugt på nettet. jQuery findes i forskellige versioner f.eks. en lille pakke og en størrer pakke (mfl.). Mine erfaringer med jQuery er, at man skal passe på størrelsen af pakken, da det hurtigt kan nedsætte loading hastigheden.

C# & Xamarin

C-sharp Xamarin

Princippet med Xamarin er lidt ligesom Flutter, bare hvor sproget det bliver skrevet i er C# (udtales c-sharp). Jeg brugte denne teknologi til udviklingen af en mobil app til Slagelse Kommune "Tjek Slagelse". Jeg har efterfølgende erfaret, at Xamarin nedsætter hastigheden af appen, hvorfor jeg ikke vil anbefale dets brug.
Defor bruger jeg Flutter, og laver ikke apps i Xamarin mere.